(recept
si oblíbilo 43 návštěvníků)
perníčky od babičky (měkké :o))
Potřebné ingredience
650 g hl.mouka
250 g moučk. cukr
100 g med
50 g tuku (HERA)
4 vejce
10 g jedlá soda+
perníkové koření
+ já přidávám kakao, abych je měla tmavší.........poleva pak líp vynikne
Postup přípravy
a postup : no prostě klasika...............vše splácáme dohromady a vytvoříme výtvory :o))...........................ale vážně : důležité je mít suroviny pokojové teploty a péct opravdu jen krátce (nesmí nám začít tmavnout okraje) tak na 200 stupňů :o)).............potom by měli být měkké (teda já je aspoň zatím vždy měla)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Halej
(upraveno)
22. 11. 2009, 10:18
včera jsem tyhle perníčky pekla a jsou opravdu výborný moc se mi povedly a s těstem se krásně pracovalo,fakt super Akorát to nebudu umět tak krásně nazdobit
JuEva
(upraveno)
10. 12. 2007, 22:36
Zdeni, dnes večer jsem poprvé pekla a musím říct,že jsou opravdu výborné hned je musím schovat nebo se Vánoc nedočkají Moc děkujeme za super receptík
H-A-E-M
(upraveno)
3. 12. 2007, 17:46
Ahojky Zdeni, včera jsme s holkama testovali Vaše perníčky a jsou . Tak pěkné jsme je ještě nemněly. Jenom nevím kdo nám je bude tak krásně zdobit Děkujeme za recept. Monika a H+E
Sydney
(upraveno)
4. 12. 2007, 10:20
@H-A-E-M
No Vy jste holky šikulky
Čardice
(upraveno)
25. 11. 2007, 17:24
Zdeničko, díky za super recept. Perníčky jsem od dětství nepekla a dneska jsme si to se synem krásně užili. Jsou dokonalé, měkké a moc dobré. Musím je strašně pečlivě ukrýt .....ale asi radši upeču ještě jednu dávku
Sydney
(upraveno)
4. 12. 2007, 10:21
@Čardice
díky a máme radost
elizabetka
(upraveno)
22. 11. 2007, 19:44
tak nevím vše jsem udělala jak se mělo a moc měkké teda nejsou,nejsou trvdé ale měkké také ne,jak je mám uložit aby mi do vánoc změkly-prosím prosím
JANA308
(upraveno)
1. 12. 2007, 16:34
@elizabetka
dát do krabičky s jablkem a do chladu
ani
(upraveno)
19. 11. 2007, 21:21
Dobrý večer Zdeňko, můžu si těsto zadělat večer a péct druhý den? A myslíte, že mi vydrží do Vánoc, když je napeču tento týden? Pak už to s mimi asi nebudu stíhat. Alena
Bobášek
(upraveno)
27. 12. 2006, 16:29
Dobrý den Zdeni, pořád jsem si říkala, že Vám musím napsat, jak jsem s pečením dopadla a dokopala jsem se k tomu až dnes. Musím Váš recept pochválit, je super, super, super. Opravdu se musí péct krátce na určené teplotě, já jsem první plech pekla pomaleji a není to ono. Dost mě při pečení vyděsilo, že tak moc napuchly, ale po vystydnutí se srovnaly do normálu. Pošlu Vám fotečku, jsem na ně pyšná, pekla jsem je poprvé a povedly se . Díky moc a krásného Silvestra a ještě krásnější rok 2007. Ivana
cicmoši
(upraveno)
12. 12. 2006, 21:55
Zdenka ja som si dnes nachytsla večer těsto, ale zdá sa mi celkom lepivé, tak mám dotaz, má to tak byť? nerada by som ich pokazila........
Sydney
(upraveno)
12. 12. 2006, 22:16
@cicmoši
Kati, to bude chtít jen trochu přidat mouky a taky na podsypání na vál ...........perníčky hold vyžadují trochu víc přimoučnit ..............někdy se stane, že je potřeba trochu té mouky přidat........ono máte každý med jinou hustotu a taky třeba každá vajíčka jsou trochu jinak velká ...........to už potom poznáte sama, že je to tak akorát..............určo se povedou........prostě drobet přidejte, dle potřeby a taky i Vám držím paleček
cicmoši
(upraveno)
12. 12. 2006, 22:40
@Sydney
super zdeni - to bude vajíčkami, tchýňa ma vybavila takými mega - velkými......... tak tam trochu múky ešte sypnema uvidíme, každopádne som tam sypla kakao a cesto vypadá.no..... už s ateším aké budú pekné nazdobené........ napíšem, ako dopadly........
Sydney
(upraveno)
12. 12. 2006, 22:43
@cicmoši
super..............hlavně je nespálit
Lavender
(upraveno)
12. 12. 2006, 17:59
Dobrý den Zdeni, ještě jednu takovou hloupoučkou otázku: co to znamená "péct jen krátce"? Kolik vteřin, minut? Díky moc, Adéla
Sydney
(upraveno)
12. 12. 2006, 20:14
@Lavender
Adélko, to je strašně těžké říct, kolik přesně minut protože každá trouba peče jinak (plyn, elektřina, horkovzdušná ))..................já to poznám podle oka a nebo na ně trochu šáhnu (to poznáte, že už se Vám do nich vyloženě neboří prstík, ale ještě nesmí být úplně tuhé ..........a hlavně Vám nesmí začít tmavnout okraje.........já to vidím tak na tři čtyři minutky, ale to musíte Vážně ozkoušet dle trouby.........prostě to chce je hlídat ..........zkuste si dát třeba nejdřív na plech jen jeden a zkusit ho upect a potom se podle toho řídit dále, zda přidat či ubrat čas ...............uuuffffffffff...........jinak vážně nevím jak poradit .............................tak držím palec, ať se zadaří
Bobášek
(upraveno)
12. 12. 2006, 11:32
Dobrý den Zdeni, chtěla bych ještě k ingrediencím - 10 g jedlé sody a ještě k tomu i perníkové koření - a toho kolik? Díky Ivana
Sydney
(upraveno)
12. 12. 2006, 12:27
@Bobášek
Ivi, já tam přisypávám jen tak od oka (jestli chcete více voňavé, tak aspoň 2 čaj.lžičky) ale já dávám tak jednu a držím palec ať se zadaří
Brichounek
(upraveno)
10. 12. 2006, 21:37
Tak jsem je zkusila Kromě toho, že se mi podařily konečně i hezké souměrné tvary, jsou měkoučké. Tedy musí být v troubě vážně jen krátkou dobu. No zdobení jsem nechala na zítra, tak doufám, že bude co zdobit, protože jdou pěkně na odbyt Když je i hezky nazdobím, určitě se pochlubím Díky za recept. Mirka
Sydney
(upraveno)
11. 12. 2006, 16:24
@Brichounek
Miri, tak to jsem ráda, že se zadařilo a že chutnají jste holek šikovnej ..........................pa Z.
skalik
(upraveno)
8. 12. 2006, 18:31
Dobry den Zdeni,jsem nadsena z vasich pernicku a prave jsem si udelala testo,jen jsem se chtala zeptat,kdy mam potrit ty pernicky vajickem jak jste dole psala jedne mamince?Nevim jestli hned jak je vytahnu z trouby,nebo uz predtim.Moc dekuji a doufam,za se mi taky tak povedou jako Vam. Jana
Sydney
(upraveno)
8. 12. 2006, 11:50
@skalik
Jani, nevím jestli už není pozdě ..............já jsem si toho všimla až dnes, ale já potírám před pečením a moje mamka po vytažení z trouby ............ale připadá mi, že efekt je stejný, tak je to vlastně jedno ..................tak snad se Vám povedly a chutnají .............................
modoro
(upraveno)
3. 12. 2006, 15:58
Díky za info já si těch vajíček vůbec nevšimla,nevím kam jsem koukala tak je jdu vyzkoušet.Míša
Sydney
(upraveno)
3. 12. 2006, 16:46
@modoro
modoro
(upraveno)
3. 12. 2006, 10:14
Zdravím Zdenko, chci se jen optat jestli se tam dává vajíčko.A jakou děláte polevu? Máte je fakt pěkně zdobené děkuji Míša
Sydney
(upraveno)
3. 12. 2006, 11:23
@modoro
Míšo, dávají se tam 4 vejce (je to uvedeno v receptu )...............a potom taky vajíčko na potření a polevu dělám klasickou tzn. bílek, cukr, citr. šťáva a hlavně míchat hoooodně dlouho a ručně (žádný šlehač) a taky je důležité moučk. cukr alespoň 6x 7x přesát přes jemné síto, aby se nám neucpávala dírka v sáčku a na zdobení používám celofánový sáček........držím palec, ať se povedou a
huhu
(upraveno)
2. 12. 2006, 22:49
Prosím Vás , smím se zeptat, jestli se tuk má rozehřát ? Máte je nádherně nazdobené Radka
Sydney
(upraveno)
2. 12. 2006, 23:16
@huhu
Radu, já si nechám tuk normálně povolit na pokojovou teplotu a potom ho nastrouhám na struhadle (ono se to líp zpracovává) ..............přeju, aby se zadařilo .................a díky za pochvalu
huhu
(upraveno)
3. 12. 2006, 0:00
@Sydney
Jé, moc děkuji za tak bleskovou odpověď. Když se zadaří , určitě písnu. No a když se mi to nepovede , tak písnu taky. Radka.
Sydney
(upraveno)
3. 12. 2006, 11:23
@huhu
mája1
(upraveno)
2. 12. 2006, 21:38
Další výborný perníčkový recept nezbyl ani drobeček zítra se vrhnu na další várku...nebo zrovna dvě a ještě pochvala pro Vás -máte je opravdu moc krásně nazdobené..tiše závidím
Sydney
(upraveno)
2. 12. 2006, 21:58
@mája1
Maru, díky díky díky a jsem ráda, že chutnají
Sykyna
(upraveno)
2. 12. 2006, 11:35
jsou jak potažené záclonou,nádherné